BLOG

on

Τα αυτοκίνητα που θα κινούνται με ηλεκτρονικά καύσιμα θα εκπέμπουν σχεδόν πέντε φορές περισσότερο CO2 από τα ηλεκτρικά οχήματα, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεχτεί τα καύσιμα να μην είναι 100% ουδέτερα από άνθρακα, αλλά να μειώνουν τις εκπομπές των ρύπων κατά 70%.

Ηδη η Ευρωπαίκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία οχημάτων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα οποία θα μπορούν να τροφοδοτούνται μόνο με συνθετικά καύσιμα, γνωστά και ως ηλεκτρονικά καύσιμα. Για να είναι επιλέξιμα πρέπει να φτάνουν την πλήρη κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 100%. Ωστόσο ένα προηγούμενο σχέδιο, έθετε ως υποχρεωτικό στοιχείο τα συνθετικά ηλεκτρονικά καύσιμα να μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά 70% σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και εντός της Επιτροπής, καθώς η αρμόδια υπηρεσία για τη δράση για το κλίμα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί προηγούμενο για τις συγκεκριμένες τεχνολογίες που θα θεωρούνταν «ουδέτερες ως προς το CO2», παρόλο που δεν υπήρχε πραγματική ουδετερότητα ρύπων.

Πάνω σε αυτή την παράμετρο στηρίχθηκε και η μελέτη που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος, καθώς υπολόγισε τις εκπομπές CO2 των ηλεκτρονικών καυσίμων στη λειτουργία του κινητήρα, αλλά και τις συνολικές εκπομπές που απαιτούνται για την παραγωγή, τη διανομή και τη χρήση των καυσίμων. Η ανάλυση δείχνει ότι τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά καύσιμα θα εκπέμπουν 61 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο CO2 το 2035, εάν οι νομοθέτες εφαρμόσουν ασθενέστερα κριτήρια ως προς την ουδετερότητα των καυσίμων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα εκπέμπουν μόνο 13 γρ/χλμ (από ελαστικά, φρένα, ενέργεια κ.α.) όταν φορτίζονται με ηλεκτρική ενέργεια από το μέσο δίκτυο.

Σύμφωνα με το διευθυντή πολιτικής αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, Alex Keynes, ενώ τα συνθετικά καύσιμα θα είναι ουδέτερα από άνθρακα σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, θα εξακολουθούν να εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους, ιδίως τοξικά NO2. «Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρονικά καύσιμα εκπέμπουν τόσα οξείδια του αζώτου (NOx) όσο και οι κινητήρες ορυκτών καυσίμων (περίπου 22 mg/χλμ) και πολύ περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη. Τα ηλεκτρονικά καύσιμα είναι επίσης ακριβά στην παραγωγή και η πλήρωση των αυτοκινήτων με συνθετική βενζίνη θα κοστίσει στους οδηγούς πολύ περισσότερο από το να χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρικό όχημα. Μάλιστα μπορεί να είναι και πιο ακριβά από τα συμβατικά καύσιμα», τόνισε.

on

Τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6/VI, μαζί με την ηλεκτροκίνηση μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 80% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα που ίσχυαν το 2020. Με τα νέα πρότυπα του Euro 7 οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου NOx αναμένεται να μειωθούν από 2 έως 4%, ενώ αυτή η τεχνολογία που εφαρμόζεται από τους κατασκευαστές θα ανεβάσει την τιμή του καινούργιου αυτοκινήτου κατά περίπου 2.000 ευρώ.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η οποία επισημαίνει ότι με το ισχύον πρότυπο (Euro 6/VI) έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ΕΕ όσον αφορά τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχονται από τα οχήματα, ενώ το Euro 7 είναι απίθανο να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Ωστόσο, όλες οι επενδύσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας προσανατολίζονται στην ουδετερότητα των εκπομπών, οι οποίες θα επιτρέψουν τη μείωση των εκπομπών και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερη ποιότητα του αέρα.

Τα πρότυπα Euro 7 αποτελούν μια περίπλοκη και δαπανηρή μεταρρύθμιση για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η τεχνολογία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, που χρησιμοποιείται είναι αιχμής και στοιχίζει αρκετά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των αυτοκινήτων για τους καταναλωτές, οι οποίοι κινδυνεύουν να κρατήσουν τα παλαιότερα, πιο ρυπογόνα οχήματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, η ΕΕ έχει ήδη μια από τις πιο ολοκληρωμένες και αυστηρές προσεγγίσεις για τις εκπομπές ρύπων παγκοσμίως. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία χρειάζεται αρκετό χρόνο για να δοκιμάσει και να εφαρμόσει τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών σε νέα οχήματα.

Τέλος, η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αποτελεί τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η πρόταση Euro 7, λόγω αυξημένου κόστους, σημαίνει ότι ορισμένα μοντέλα και τμήματα οχημάτων δεν θα μπορούσαν πλέον να παράγονται στην ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

on

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να πουλήσουν μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται στην Ευρώπη, θα στοιχίζουν μέχρι 25.000 ευρώ και θα έχουν μάλιστα και λογικό κέρδος, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Η πτώση του κόστους παραγωγής και των τιμών των μπαταριών θα καταστήσει εφικτή την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων στην Β κατηγορία μέχρι το 2025. Η διαθεσιμότητα μικρότερων, πιο προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να αλλάξει τον χάρτη των πωλήσεων, μειώνοντας την προσπάθεια διείσδυσης των κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές μπορούν να έχουν ένα λογικό περιθώριο κέρδους 4% σε ένα ηλεκτρικό όχημα με μικρή μπαταρία και θα παράγεται στην Ευρώπη το 2025, σύμφωνα με το σενάριο των ευνοϊκών συνθηκών αγοράς. Αυτό θα οδηγήσει το κόστος της μπαταρίας κάτω από τα 100 δολάρια ανά kWh, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF. Με αυτή την μπαταρία (LFP 40 kWh) το μικρό ηλεκτρικό όχημα θα μπορεί να έχει αυτονομία 250-300 χιλιομέτρων.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τιμές είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το μικρό BEV των 25 χιλιάδων ευρώ θα αλλάξει το παιχνίδι. Η κυκλοφορία αυτών των μοντέλων στην αγορά γρήγορα θα έχει μεγάλη απήχηση και θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους που ήδη προσφέρουν φθηνά, μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα», ανέφερε η διευθύντρια του τομέα εφοδιασμού οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, Julia Poliscanova.

Η άφιξη πιο προσιτών, μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιτάχυνε την υιοθέτηση των αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη. Το 25% των καταναλωτών σκοπεύουν ήδη να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά όταν δίνεται η επιλογή ενός μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου 25.000 ευρώ, το μερίδιο των νέων καταναλωτών σίγουρα θα μεγαλώσει και μπορεί να φθάσει το 35%. Αυτό θα ισοδυναμούσε με επιπλέον ένα εκατομμύριο EV στην Ευρώπη ετησίως, αντικαθιστώντας τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ωστόσο, οι έξι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εγκαταλείψει τα πλάνα μικρών οικονομικών αυτοκινήτων επιδιώκοντας μεγαλύτερα κέρδη. Μεταξύ 2019 και 2022 τα καθαρά κέρδη τους ανά όχημα αυξήθηκαν κατά πολλές χιλιάδες ευρώ. Η έρευνα κάνει λόγο για αύξηση μέχρι και 8.940 ευρώ. Αυτό επιτεύχθηκε δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις μεγαλύτερων, πιο προσοδοφόρων SUV, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν πάνω από τις μισές πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από αυτή την έρευνα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος προτείνει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι εταιρείες αυτοκινήτων να δώσουν προτεραιότητα στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και μπορούν να διεισδύσουν ευκολότερα στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

on

Η δεύτερη γενιά του Nissan Juke διατηρώντας την ρηξικέλευθη σχεδίασή του, αλλά κυρίως διατηρώντας όλα τα θετικά στοιχεία της ιαπωνικής εταιρείας, κατάφερε να βάλει τις βάσεις για να συνεχιστούν οι πετυχημένες πωλήσεις του μοντέλου. Πλέον το μοντέλο εξηλεκτρίστηκε και μπορεί να καυχιέται ότι κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό μαζί με τους ρύπους και την κατανάλωση καυσίμου.

Η διαφοροποίηση του Nissan Juke Hybrid από τις συμβατικές εκδόσεις έχει να κάνει με μικρές αλλαγές στην σχεδίασή του. Διαθέτει επιθετική γραμμή, έντονη προσωπικότητα και αεροδυναμική μάσκα. Οι αλλαγές που έχουν γίνει στο μοντέλο εντοπίζονται στη γρίλια, στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα και στην αεροτομή που έχει να κάνει με την αεροδυναμική. Το πίσω μέρος έχει σμιλεμένες γωνίες και δυναμικά φωτιστικά σώματα.

Στις διαστάσεις το υβριδικό Juke έχει μεγαλώσει. Το μήκος φθάνει τα 4,21 μ., το πλάτος είναι 1,80 μ. και το ύψος 1,59 μ. Το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 105 ολόκληρα χιλιοστά, αγγίζοντας τα 2,63 μ., δίνοντας μεγαλύτερους χώρους στη καμπίνα των επιβατών. Η απόσταση από το έδαφος είναι 17,2 εκ., γεγονός που δίνει την δυνατότητα να κινηθεί σε εκτός δρόμου διαδρομές, αλλά και να προσπεράσει με ευκολία κάποια νεροφαγώματα. Γενικότερα ο σχεδιασμός δεν άλλαξε το στιλ του, το οποίο είναι ένα μείγμα στοιχείων coupe με αμάξωμα crossover.

Το εσωτερικό του διαθέτει ιδιαίτερο στιλ, ενώ η ποιότητα των υλικών έχει αναβαθμιστεί. Αντί για στροφόμετρο στον ψηφιακό πίνακα οργάνων υπάρχει όργανο που μετράει την ενέργεια δίνοντας την ανάλογη πληροφορία στον οδηγό για τον ρυθμό φόρτισης, αλλά και τις καταναλώσεις ενέργειας. Παράλληλα υπάρχει στο ταμπλό και το μπουτόν «EV» ανάμεσα στους αεραγωγούς, που δίνει την δυνατότητα στο αυτοκίνητο να κινηθεί ηλεκτρικά, εφόσον το επιτρέψει η μπαταρία. Σε ό,τι αφορά στους διαθέσιμους χώρους, ο χώρος των αποσκευών βρίσκεται πλέον στα 354 λίτρα, περιορισμένος κατά 68 λίτρα, εξαιτίας της μπαταρίας. Με αναδιπλούμενα τα καθίσματα ο αποθηκευτικός χώρος φθάνει τα 1.237 λίτρα. Αντίθετα, ο χώρος για τους επιβάτες έχει παραμείνει ο ίδιος, προσφέροντας άνεση στα τέσσερα άτομα ακόμη και σε μακρινό ταξίδι.

Η υβριδική έκδοση του Juke κάτω από το καπό έχει τον ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,6 λίτρων ο οποίος αποδίδει 94 ίππους με 148 Nm ροπής, ενώ υπάρχουν και δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο βασικός εκ των δύο αποδίδει 49 ίππους με 205 Nm ροπής και βρίσκεται μαζί με το κιβώτιο, έχοντας ως έργο την κίνηση του αυτοκινήτου, ενώ ο δεύτερος και μικρότερος, αποδίδει 20 ίππους και ως κύριο έργο του είναι να φορτίζει την μπαταρία. Η συνδυαστική ισχύς όλων των παραπάνω ανέρχεται στους 143 ίππους. Κάθε φορά που ξεκινάει το μοντέλο κινείται ηλεκτρικά. Η μπαταρία που είναι 1,2 kWh προσφέρει 24% μείωση στο καύσιμο, ενώ οι Ιάπωνες κατασκευαστές αναφέρουν ότι το 80% των μετακινήσεων του μοντέλου μέσα στην πόλη μπορεί να γίνει ηλεκτρικά. Υπάρχει και η επιλογή e-pedal, η οποία έχει ως στόχο την ανάκτηση ενέργειας. Το μηχανικό σύνολο χαρίζει άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις, αφού η επιτάχυνση από την στάση μέχρι και τα 100 χλμ./ώρα έρχεται σε 10,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 166 χλμ./ώρα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου 1.2 KWh του συστήματος βρίσκεται κάτω από το χώρο των αποσκευών.

Το υβριδικό σύστημα κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας απέδειξε ότι είναι από τα καλύτερα της αγοράς. Κάνει άριστα την δουλειά του στον τομέα της οικονομίας καυσίμου, με την μέση κατανάλωση να κυμαίνεται κοντά στα 5,8 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Η κατανάλωση στην πόλη είναι ακόμη πιο κάτω από τον μέσο όρο. Ο οδηγός κατά τη διάρκεια της οδήγησης μπορεί να επιλέξει ένα εκ των τριών προγραμμάτων οδήγησης (Eco, Standard και Sport). Το τιμόνι είναι ακριβές και με καλή αίσθηση, ενώ κορυφαία αποδείχθηκαν και τα φρένα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, στο φρενάρισμα, από τα 100 χλμ./ώρα μέχρι την στάση χρειάστηκε 35,30 μέτρα. Η ανάρτηση είναι αρκετά σκληρή, αλλά προφέρει πολυτέλεια. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το σύστημα διεύθυνσης που καταφέρνει να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό οδηγό. Η έκδοση της δοκιμής μας (N Connecta) ξεκινάει από τα 31.900 ευρώ, ενώ υπάρχει και η απλή έκδοση energy που ξεκινάει από τα 21.400 ευρώ.